PILIHANRAYA KECIL SABAH

PILIHANRAYA KECIL SABAH

KENYATAAN MEDIA
22 SEPTEMBER 2020

Dalam kenyataan media hari ini, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan bahawa “Mereka yang menguji positif Covid-19 dilarang mengundi dalam pilihanraya Sabah yang akan datang.” Namun, mereka yang ditempatkan di bawah perintah karantina dapat mengundi, dengan syarat pengundi tersebut mendapat kebenaran dari pejabat kesihatan daerah dan ditemani ke pusat pengundian.

Prinsip asas dalam setiap pilihan raya adalah bahawa setiap warganegara Malaysia mempunyai hak untuk memilih dan semua cara dan langkah harus dibuat untuk memastikan bahawa warganegara menggunakan hak perlembagaan mereka.

Oleh itu, walaupun saya bersetuju bahawa mereka yang diuji positif untuk Covid-19 tidak boleh keluar untuk mengundi tetapi saya terkejut bahawa Menteri dan juga SPR tidak menganggap perlu untuk mengambil langkah-langkah alternatif untuk memastikan bahawa pesakit-pesakit ini dapat memilih. Sekiranya langkah-langkah alternatif dapat diambil untuk mereka yang berada di bawah karantina diri, maka langkah-langkah normal baru dapat diatur untuk menampung pesakit Covid-19. Untuk membuat pernyataan menyeluruh untuk tidak mengizinkan mereka memilih oleh Menteri adalah melepaskan hak warganegara. Kecuali dan sehingga pesakit secara kategoris mengatakan bahawa mereka tidak mahu memilih kerana mereka terlalu sakit, akses kepada hak memilih mesti diberikan sebagai pilihan dan bukan untuk Menteri atau pemerintah mana pun yang membuat keputusan untuk pengundi ketika mereka boleh atau tidak boleh mengundi.

Saya menegaskan bahawa dalam 4-5 hari ke depan kerajaan dan SPR perlu mempunyai pengaturan normal baru bagi pesakit yang positif dengan Covid-19 untuk dapat memilih. Sebenarnya, penyusunan alternatif hanya untuk 1129 kes positif Covid-19 dan bukan berjuta-juta kes. SPR harus memiliki kemampuan untuk membuat pengaturan normal baru kerana mereka hanya berurusan pilihan raya negeri dan bukan pilihan raya nasional.

Saya juga menggesa mana-mana pesakit yang ingin membawa kes ini ke mahkamah untuk menuntut bahawa SPR mengambil tanggungjawab untuk memiliki pengaturan normal baru agar pesakit positif Covid-19 dapat memilih. Saya pasti akan menyokong tindakan tersebut sekiranya SPR enggan melindungi hak memilih ini.

SPR di negara-negara lain seperti Indonesia melakukan upaya ekstra untuk menghantar kotak undi ke rumah sakit untuk memberi peluang kepada pemilih untuk memilih. Di Malaysia, pemerintah PN hanya meletakkan halangan bagi pengundi untuk memilih tanpa meneroka cara baru untuk mengadakan pilihan raya. Ini tidak boleh diterima.

Saya juga mendesak pemerintah PN dan SPR bersiap sedia menghadapi PRU15 kerana inilah tugas dan tanggungjawab pihak berkuasa untuk memberi hak kepada semua pengundi agar dapat mengakses.

Maria Chin Abdullah
Ahli Parlimen Petaling Jaya